Agaknya my previous posting secara tak langsung/sedar mempunyai unsur2 kesedihan berlebihan? : ) Apa2 pun, thanx all friends for your Doas for all the singles out there.. he he he.. sabar ek kenkwn, Quwatul Intizhor (Kekuatan Menunggu) ;)
OK. Since taknak menghampakan beberapa org pengunjung, di sini kite nak kongsi resipi mudah dan sedap melibatkan ikan.. hohohoho
Jenis Ikan yg Sesuai utk Masakan2 ini: Ikan Siakap, Ikan Kerapu
Ikan Berasa-Rasa (ubahsuai dr 3-Rasa)
Resipi ni gabungan 2-3 resipi ikan 3-rasa..
Bahan2:
Bawang Besar
– dihiris bulat
Bawang putih
Halia
- dimayang halus
4-5 batang cili padi
- dipotong2
Sos Cili (dlm 3-4 sudu)
Sos Tomato (dlm 2 sudu)
Sos Tiram (dlm 3-4 sudu)
Sos Cili Thai (dlm 3 senduk)
Minyak Bijan 1-2 sudu (optional)
Cendawan Butang
-dibelah dua
Hirisan Nenas (Optional)
Garam secukup rasa
(but tak perlu garam sgt pun, sbb sos tiram dah memasinkannya)
Cara-cara:
1. Ikan dibersihkan dan digoreng dengan kunyit dan sedikit garam dlm minyak sampai garing. Abgkat, toskan dlm pinggan
2. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia sekejap. Masukkan semua sos2 tu, kalau terlalu pekat tambah sedikit air.
3. Masukkan cili padi, cendawan butang dan nenas. Biar sehingga masak/mendidih.
4. Tuangkan kuah atas ikan.
5. Siap utk dimakan dengan nasi panas.. yum yum yum..
Ikan Kukus Special
(Ni secret recipe family ni tau.. usually kalau nak buat kena dtg rumah belajar, tapi takpeler kongsi ngan korang:p )
Bahan A:
Bawang Merah
Bawang Putih
Halia
- semua di atas ditumbuk halus
Serbuk Lada Putih/Lada Hitam
Sos Tiram
Bunga Kobis (Cauliflower) – potong kecil
Broccoli – potong kecil
Cendawan Butang – belah dua
Batang Saleri – potong serong
1. Campurkan bahan A dengan serbuk lada putih (atau gantikan dengan serbuk lada hitam. Guna salah satu atau sedikit lada hitam dlm lada putih sbb takut nanti ‘pedas’ sgt). Agak2 laa dlm 3-4-5 sudu..
2. Campurkan sos tiram. Kalau ikan siakap besar kat pasaraya dlm 300-400g tu, campurkan dlm 3 senduk sos tiram.
3. Lumurkan bahan semua tu ke atas/dalam ikan
4. Masukkan ikan dlm bekas untuk dikukus. Atau boleh juga guna aluminium foil letak di sekeliling pengukus buat macam bentuk mangkuk.
5. Masukkan sayur2 di atas ikan
6. Tuang sos tiram di sekeliling sayur2 dlm bekas.
7. Tutup pengukus. Masak dlm api sederhana dlm ½ jam. Lepas tu boleh dimakan. Usually mmg confirmlah dah masak time tu.
Note:
1. Usually sos tiram yg akan saya gunakan dlm ½ - ¾ botol
2. Jgn letak garam atau air sbb sos tiram akan memberi perasa kepada ikan, dan air akan terbentuk melalui pengewapan & dari ikan (mcm kelas sains plak)
3. Kalau suka rasa manis (mcm letak gula sikit), masukkan sebiji asam boi masa mengukus.
OK selamat mencuba dan menjamu selera!:D
1 comment:
hehe thx ika. Yati nyer version ikan kukus, sayur2 tuh yati masak atas kuali, plus limau nipis utk kasik rasa masam+cili api. Ikan yati kukus with bwg2+halia...kuah+sayur yg di masak yati tuang atas ikan yg siap dikukus...and ur ikan berasa-berasa recipe tuh...samala cam my recipe hehe :p except i didnt put sos cili thai....nyway thank u dear!!
Post a Comment