Tuesday, May 31, 2005

Celaru

Minggu lepas saya kira kehidupan saya sangat sibuk berbanding minggu-minggu kebiasaan. 3 hari bercuti, dan minggu ini saya telah bercuti sehari lagi. Mungkin berbagai2 perkara (dan makanan), semalam badan saya terasa panas. Dan hari ini makin terasa dedar demamnya.. Mungkin esok atau nanti2 saya perlu ambil MC pula..

I have not much to say.

Hati saya tengah celaru sekarang.
Sayu & sedikit gusar.
Kemelut.
Keliru juga.

Cuma masih belum lagi keruh seperti lumpur di sungai. Doa-doakan untuk saya kawan2, moga bertemu jalan keluar dan diberikan petunjuk yg nyata. Moga saya nampak jalan mana perlu diikut selepas ini. AMiin.

Utk sahabat yg bertanyakan tentang "Apa-Apa", nampaknya lama sikit kena tunggu sebab "Apa-Apa" tidak berada bersama saya sekarang. Kena tunggu pulang ke kampung halaman dahulu.. Insha-Allah nanti akan saya paparkan..

Sampai di sini buat sementara waktu ini..

Wednesday, May 18, 2005

Melodic Arabic Class

Salam.
Just a short advertisement.
Last time few friends asked me to inform them if there is any news on the class. So here you are. Thanx to this Brother Shazarudin (I copy & paste from his posting)

Tarikh: 22 & 29 Mei 2005 (Ahad)
Masa: 10 pagi sehingga 10 malam
Bayaran: RM25 (untuk non-students), RM17 (untuk students) - for each class session.
Tempat: Islamic Information and Services, Setiawangsa (Insya Allah! jika ada perubahan tempat akan diberitahu melalui sms bagi yg sudah register)
Instructor: Sifu Abdul Nasir (IRK Faculty, IIUM) dan Puan Norliza (isteri)

To register pls confirm your attendance, before the session commences, with:Sifu Abdul Nasir (012-2479515). This is important as immediate change of venue for the class will be then informed tru sms.

Kaedah pengajaran bahasa arab dalam kelas ini mungkin berbeza sedikit daripada cara pakcik atau makcik kita belajar bahasa arab dulu-dulu. Untuk memudahkan pelajar mengingati beberapa pelajaran yg memerlukan penggunaan memori dan hafalan, mereka akan disuruh menyanyi. Mereka juga tidak diberi peluang untuk berasa boring atau tension semasa kelas sedang dijalankan. hehehee..

Nak dengar camne kitorang nyanyi? Bleh check radio blog kat sidebar menu sebelah ni, then klik kat ‘Arabic Class - wazan 10′ (blogwriter: you may find the radio in this blog: http://sn78.blogsome.com) Banyak lagi lagu-lagu berentak sentimental dan kontemporari akan kalian pelajari sepanjang kelas.

----
Pendapat peribadi saya: a different way/approach/method of learning.. best la juga:)

Tuesday, May 17, 2005

May 2005

16th May..
Happy Teacher's Day..
To all of my teachers.. wherever you are..
From the day I was born till this day
From SRK Tmn Melawati, SRK Alog Gajah (1) and SK Klang Gates..
From SM Tmn Melawati and Technical Inst Kuala Lumpur (Cheras)
From Unitele to MMU
Thank you, for all your patience to teach me all this while.
Thank you, for all the taughts, knowledge, care, tireless efforts..and stories you shared..
Thank you for being my parents, and being my 2nd parents..

And to all my friends as well,
Thank you .. thank you for you have shared with me the knowledge, and taught me the meaning of life..

Above all,
Thank you Allah SWT for this life, for He taught me a lot and showed me the path and make me hold this faith..
For Muhammad Rasulullah SAW, for he is the teacher of all teachers..

17th May
World Telecommunication Day
To the customers and users,
May you gain benefits from human knowledge and technology..
May you use it for the benefits and goodwill..

To the service providers,
Let's opening up possibilities.. Merintis kemungkinan (eh?:P)


Now?
Just want to share an article with you, remember last time I did this calculation based on economic's theory (click here for the link: Nash Equilibrium - The Game Theory) but have not received any response from anybody yet whether i used the correct terms and theory (in which i hope i can improve the theory in the future.. the comments and response on that theory is still welcome:) ).

Apa2 pun, Aina betul kot. An economist will always be one:P

==========
7 alasan kenapa Saintist percaya akan adanya Tuhan

Artikel dari Mr. Cressy Morisson, bekas Presiden 'New York Academy Of Sciences' yang pertama kali terbit di dalam Reader's Digest Januari, 1948 ;kemudian dengan sokongan Professor C. A. Couldson, F. R.S. Profesor Matematik di Universiti Oxford ianya telah diterbit semula di dalam Reader's Digest November 1960. Rencana ini membuktikan para saintis mengakui betapa perlunya kehadiran tuhan yang maha Pencipta.

[Click here for English Version: 7 reasons why a Scientist believes in God]

Kita masih lagi berada dalam keheningan subuh zaman saintifik dan setiap peningkatan sinar mentari membawa petunjuk akan keagungan maha pencipta.Setelah 90 tahun sejak Darwin membuat penemuan dengan semangat sains kemanusian dan dengan kepercayaan kepada pengetahuan yang semakin hampir kita dekati menyebabkan kita semakin bertambah yakin dengan adanya Tuhan.

Untuk diri saya, saya telah menghitung 7 alasan untuk menyimpulkan kepercayaan saya ini.

Pertama, dengan menggunakan hukum matematik kebarangkalian, kita boleh membuktikan bahawa alam ini telah direkabentuk dan dicipta dengan kejuruteraan yang maha bijaksana. Jika anda ambil 10 keping wang syiling dan tandakan dari 1 hingga 10, kemudian masukkan ke dalam poket anda dan gaulkan syiling2 tersebut. Sekarang anda cuba anda mengambilnya secara teratur dari no. 1 hingga 10 dan masukkan kembali syiling2 tersebut dan gaulkan mereka kembali, Secara matematik, kita tahu bahawa kebarangkalian anda untuk mendapatkan syiling bernombor 1 adalah 1 dalam 10, peluang untuk mendapatkan no. 1 dan no. 2 secara berturutan adalah 1 dalam 100 dan peluang untuk mendapatkan 1, 2 dan 3 secara berturutan secara berterusan adala 1 dalam 1000 dan begitulah seterusnya. Peluang anda untuk mendapatkan no. 1,2,3,4,5,6,7,8,9 dan 10 secara berterusan adalah 1dalam 10 juta kali.

Mengikut kaedah yang sama, terlalu banyak keadaan yang ideal dan optima yang diperlukan di dalam kehidupan di atas bumi ini dan ianya pasti tidak akan wujud jika ianya terjadi dengan sendirinya, Bumi berpusing pada paksinya pada kelajuan 1,000 batu sejam. Jika ianya berpusing pada kelajuan 100 batu sejam, hari2 dan malam2 bumi akan menjadi 10 kali lebih lama dari sekarang,dan kepanasan matahari akan membakar seluruh tumbuhan pada waktu siang dan pada waktu malam pula, kehidupan yang ada ini akan membeku.

Matahari, sumber kehidupan ini, mempunyai suhu permukaan sebanyak 12,000 darjah Fahrenheit dan dunia ini mempunyai jarak yang optima jika dibandingkan dengan matahari supaya pancaran matahari sekadar cukup untuk memanaskan dan tidak terlalu berlebihan. Jika matahari memancar cahaya dengan kadar sebanyak 50% kurang dari yang ada sekarang, kita akan kebekuan dan jika ianya memancarkan 50% lebih pancaran, kita akan terbakar.

Kecondongan bumi sebanyak 23 darjah memberikan bumi 4 musim, jika bumi tidak condong sebanyak itu, wap dari lautan akan bergerak menuju utara dan selatan dan akan menyebabkan benua2 akan menjadi benua air batu. Jika bulan yang kita ada sekarang cuma berjarak sejauh 50,000 batu dari bumi dari jarak sebenarnya sekarang, air pasang surut dari lautan akan menjadi terlalu besar di mana dalam 2 kali sehari, seluruh benua di bumi akan ditenggelami air dan gunung ganang pun akan terhakis sama sekali. Jika lapisan teras bumi menjadi 10 kaki lebih tebal dari yang ada sekarang, ianya akan menyebabkan tiada lagi oksigen yang akan wujud di mana semua kehidupan akan mati. Jika lautan menjadi beberapa kaki lebih dalam dari yang ada sekarang, karbon dioksida dan oksigen akan terlarut semuanya di dalam lautan dan akan menyebabkan tiada tumbuhan lagi akan wujud. Atau jika atmosfera kita menjadi semakin tipis, sebahagian dari meteor akan terbakar di angkasa dan di bumi sebanyak berjuta2 kali dalam sehari dan akan mengenai bumi dan menyebabkan kebakaran di mana-mana jua. Disebabkan alasan-alasan di atas, tidak ada kemungkinan satu dalam berjuta-juta pun bahawa kehidupan di atas planet bumi ini terjadi secara kebetulan.

Kedua: Keadaan kehidupan itu sendiri untuk menyempurnakan tujuan kehidupan itu sendiri adalah menesfitasi akan kewujudan yang maha bijaksana. Kehidupan itu sendiri, tiada manusia yang benar2 mengerti tentang pengertiannya. Ianya tidak mempunyai berat atau dimensi, tetapi ianya mempunyai kekuatan dan daya: akar yang hidup akan memecahkan batu.

Kehidupan telah menguasai air, daratan dan udara, telah menguasai elemen dan telah membentuk dan melarutkan elemen dan membuat perubahan kepada kombinasi mereka. Kehidupan, pencipta yang telah membentuk semua kehidupan yang ada,artis yang merekabentuk setiap daunan untuk setiap pohonan dan mewarnakan setiap bunga yang ada. Kehidupan adalah ibarat pemuzik dan membuat setiap burung mempunyai lagu2 cinta mereka sendiri, serangga akan memanggil sesama mereka dalam nada beraneka mereka sendiri.

Kehidupan adalah ahli kimia yang agung, memberi rasa kepada setiap buah-buahan dan rempah ratus, dan memberi bauan kepada mawar dan bunga-bungaan lainnya, merubah air dan asid karbonik menjadi gula dan kayu dan dengan membuat demikian,menghasilkan oksigen agar setiap haiwan dapat hidup benafas. Awas, setiap tumpahan protoplasma yang hampir tidak kelihatan, lutsinar dan berbentuk seperti agar2 mampu bergerak dan mandapatkan tenaga dari cahaya matahari. Kehidupan satu sel ini menyimpan mikro-organisma kehidupan itu sendiri dan mempunyai tenaga untuk mengagih-agihkan kehidupan kepada setiap benda bernyawa amat berkuasa tetapi telalu kecil. Kuasa pada setiap tumpahannya adalah lebih besar dari tumbuhan, haiwan dan manusia itu sendiri, kerana setiap kehidupan adalah bermula darinya. Alam semula jadi tidak dapat mencipta kehidupan: batu-batuan yang panas dan kemasinan laut tidak dapat memenuhikeperluan kehidupan.

Tetapi,siapakah yang telah mengwujudkan kehidupan itu sendiri?

Ketiga: Kebijaksanaan haiwan itu sendiri telah menyuarakan akan keagungan maha pencipta yang mamasukkan naluri kedalam haiwan. Ikan Salmon menghabiskan beberapa tahun usianya di dalam lautan, akhirnya akan kembali kepada asal usul sungainya: akan berenang untuk kembali kepada sungai dan habitat di mana ia telah dilahirkan. Apakah yang menyebabkan mereka kembali ke tempat asal mereka dengan begitu tepat sekali?

Jika anda mengubah ikan tersebut kepada habitat lain, ikan ini akan mengetahui bahawa dia telah tersalah haluan dan akan berusaha sekali lagi untuk berenang menentang harus untuk menghabiskan destinasinya dengan lebih tepat lagi. Adalah lebih sukar lagi untuk menyelesaikan misteri kehidupan belut. akhluk ajaib ini berhijrah apabila mencapai umur matang dari setiap kolam dan sungai di mana-mana merata dunia - dari Eropah akan menyeberangi beribu-ribu batu lautan - semuanya akan berkumpul pada lubuk yang dalam berdekatan laut Bermuda. Di sana mereka akan mengawan dan mati. Anak2 belut tanpa pengetahuan yang kita tahu kecuali hidup liar dalam lautan, walau bagaimanapun akan mengetahui jalan pulang mereka bukan sahaja persisiran pantai di mana ibu bapa mereka berasal ahkan sampai kepada setiap sungai atau kolam kecil di mana mereka berasal - menyebabkan setiap bahagian air akan sentiasa didiami oleh belut. Tiada belut Amerika yang ditangkap di Eropah dan begitu juga sebaliknya. Alam semulajadi juga telah melengahkan kematangan belut Eropah selama setahun atau lebih untuk enghabiskan jarak perjalanannya yang lebih panjang.

Dari manakah asalnya deria pengemudian mereka ini?

Keempat: manusia mempunyai lebih lagi dari naluri kehaiwanan - keupayaan untuk berlogika. Tiada haiwan yang berkebolehan untuk mengira dari 1 hingga 10 atau untuk memahami pengertian nombor-nombor itu. Di mana naluri ini adalah seumpama nota tunggal kepada seruling, indah tetapi terhad, otak manusia mempunyai kesemua nota-nota untuk semua peralatan dalam sebuah orkestra. Tidak perlu untuk menerangkan lebih lanjut tentang alasan yang keempat ini, terima kasih kepada manusia, logika ini menyebabkan manusia seperti manusia yang ada sekarang yang menerima secebis atau sedikit cetusan dari kebijaksanaan universal yang maha bijaksana.

Kelima: Kewujudan semua benda bernyawa adalah hasil dari fenomena yang diketahui pada masa ini dan tidak pada masa Darwin - keajaiban gen. Terlalu penting bagi gen yang bertanggungjawab terhadap semua manusia hidup di dalam dunia ini jika dikumpulkan di dalam suatu tempat,ruangan yang akan diambil oleh mereka tidak akan lebih dari ruangan yang diambil oleh satu jari manusia. Namun begitu, mikroskopik gen ini dan yang sebangsa dengannya kromosom, tinggal di dalam setiap sel hidup dan merupakan kunci kepada semua ciri-ciri manusia, haiwan dan tumbuh-tumbuhan. Satu ruangan jari manusia adalah ruangan yang kecil untuk memenuhi kesemua ciri-ciri manusia seramai dua billion orang. Walau bagaimanapun, fakta ini tidak boleh dipersoalkan lagi. Lantas bagaimanakah gen ini mengunci ciri-ciri warisan manusia dari berbagai peringkat generasi manusia dan mengekalkan psikologi setiap individu di dalam suatu ruangan yang agak kecil?. Di sini evolusi benar-benar bermula dari satu sel yang entitinya mewarisi dan membawa gen-gen. Bagaimana beberapa juta atom, terkunci sebagai mkiroskopik lampau, boleh menguasai dunia dan ianya merupakan contoh ciri-ciri yang berasal dari Kebijaksanaan Maha Agung - hipotesis dari mana lagikah yang mampu membuat ciptaan yang sedemikian rupa?

Keenam Melalui ciri-ciri ekonomikal, kita terpaksa mengakui bahawa hanya dengan kebijaksanaan yang tidak terbatas telah melihat dan menyediakan satu sistem pengurusan sumber yang maha bijaksana. Beberapa tahun lampau satu spesis kaktus telah ditanam di Australia sebagai pagar-pagar penghalang.

Oleh kerana tidak mempunyai serangga pemusuh di Australia, pokok-pokok kaktus ini kemudiannya membiak dengan kadar yang amat tinggi sehinggakan tumbuhan ini telah memenuhi kawasan sepanjang dan sebesar England, menghalau inhabitan ke Bandar-bandar dan perkampungan, dan memusnahkan ladang-ladang. Sebagai usaha perlindungan, pakar tumbuhan dan serangga telah menjumpai sejenis serangga yang hanya semata-mata memakan pokok kaktus ini.Ianya membiak secara bebas dan tidak mempunya musuh di Australia. Serangga ini kemudiannya menguasai tumbuhan ini dan bahaya kemaraan pohonan kaktus telah berjaya dikawal hanya dengan menggunakan serangga mampu untuk mengawal pohonan kaktus untuk selamanya. Ciri-ciri kawal dan periksa (check and balance) telah lama wujud pada alam maya ini.

Mengapakah tidak ada serangga yang pantas memakan menguasai dunia ini? Ini adalah kerana meraka tidak memempunyai paru-paru seperti yang ada pada manusia, mereka bernafas melalui tiub-tiub pernafasan. Bila serangga bertambah besar, tiub-tiub pernafasan mereka tidak membesar dengan nisbah pembesaran tumbuh mereka. Oleh kerana itu, tidak pernah ada serangga yang mempunyai tubuh yang besar dimana had-had pembesaran ini telah mengekang mereka semuanya di dalam kawalan. Jika ciri-ciri pengawalan ini tidak tersedia, manusia tidak akan wujud, bayangkan kita bertemu dengan serangga yang sebesar singa!

Ketujuh: Kenyataan manusia menerima konsep kepercayaan kepada tuhan itu sendiri adalah bukti yang paling unik. Konsep ketuhanan terhasil dari tahap-tahap manusia itu sendiri, tahap yang dipanggil sebagai pemikiran.

Dengan kekuatan daya ini, manusia dan hanya manusia mampu untuk mencari bukti perkara-perkara yang ghaib. Kekuatan ini telah mengungkap segala rahsia: sesungguhnya manusia adalah sesempurna penciptaannya maka pemikiran telah menjadi kenyataan kerohaniaan. Pemikiran mampu mengesan bukti-bukti penciptaan dan tujuan penciptaan yang hakiki dan tuhan adalah segala-galanya dan tuhan tidak pernah lebih dekat melainkan dengan jiwa manusia itu sendiri. Perkara ini adalah benar dari segi saintifiknya dan juga dari segi pemikiran yang mengungkap keagungan tuhan dan ciptaannya."

Monday, May 16, 2005

Mathematics & Economics

Bagai aur dan tebing, bagai laut dan pantai, bagai lagu dan irama.
Begitulah Economy dan Mathematic adalah sesuatu yg sukar juga untuk dipisahkan.


"Heh, apa ika merepek ni", mungkin pertanyaan begitu terloncat dlm minda korang semua. Hehe ni lah yg difikirkan dan dikatakan yeah betullll.. apa yg kite nakbuat sekarang? tunggu, diam? terima ajeler dah ke**j*an pun dah sediakan byk kemudahan kat kite... ? heh, ayat kontroversi.. Maapler yer, saya rakyat marhein.. Tak kiralah sape pemimpinnyer, haluan kanan ke kiri ke yg saya tahu saya ada hak bersuara..

Psst.. Kalau gini kite naikkan jugalah nisbah gaji kepada perbelanjaan..dengan ini bolehkah pihak yg berkuasa menurunkan kuasa pembelian (reduction of purchasing power) menaikkan pula gaji2 kami rakyat marhein yang tak berdaya ni kepada sekurang2nya 50%? :P Oh, BTW maybe ada di antara korang dah baca/terima mende ni.. abaikanjeler, atau kasi komen sekali? ;)

~~aku insan biasa yg berpijak di bumi nyata tanpa prasangka dan prejudis.. hanya kerana Dia.. DIA, Tuhan Penguasa Alam!! ~~

====
Ilmu Hisab Darjah Satu
Oleh Dr Ekonomi (Laman M@RHAEN)

Seorang bekas pemimpin berceloteh mengenai kenaikan harga minyak yang dia anggap tersangatlah munasabah dan sungguh masuk akal. Antara lain, dia berhujah dengan hujah yang sudah lapuk lagi mual iaitu harga minyak di Malaysia masih lagi terendah jika dibandingkan dengan negara-negara lain. Dia memberi contoh, di Britain harga minyak lebih kurang dalam RM7 seliter, jauh lebih tinggi, berlipat kali ganda daripada harga di Malaysia.

Dalam ilmu hisab, kita ada diajarkan dengan tajuk PERATUS. Naik sekolah menengah, ada tajuk advance sikit: NISBAH DAN KADARAN. Tajuk-tajuk ini adalah tajuk yang paling asas (basic) dalam ilmu hisab. Kalau tajuk-tajuk ini pun kita tak boleh paham, makna kata, memang kita buta ilmu hisab.

Bila kita kata harga minyak kita jauh lebih rendah dengan Britain, kita mesti tanya balik: Berapa NISBAH perbelanjaan minyak seliter orang Britain(British) BERBANDING dengan gaji sebulan mereka? Kemudian, kita kira pula nisbah perbelanjaan minyak seliter orang Malaysia pula (berbanding dengan gaji sebulan). Kemudian, baru kita boleh buat satu perbandingan yang adil dan tidak berat sebelah (fair comparison).

Ambil contoh kelas menengah di Britain dan di Malaysia. Gaji eksekutif muda di Britain lebih kurang dalam £2,000 sebulan. Gaji eksekutif muda di Malaysia pun lebih kurang dalam RM2,000 sebulan. Eksekutif di Britain hanya membayar sebanyak 81 pence (£0.81) seliter. Eksekutif di Malaysia pula kena bayar RM1.48 seliter. Sekarang, tolong kira berapa NISBAH harga minyak seliter dengan gaji sebulan bagi kedua-dua negara? Siapa yang lebih rendah dan siapa pulak yang lebih tinggi?

Itu baru cerita pasal minyak. Belum cerita pasal harga barang makanan lagi.Eksekutif di Britain boleh beli barang-barang dapur dengan harga yang amat murah. Barang-barang makan seperti bijirin sarapan pagi masih boleh dibeli pada harga di bawah £1. Coklat Snickers boleh dibeli pada harga 30 pence satu. Bak kata orang, kalau bawa £50 pergi membeli-belah, jawabnya 2-3 troli kena pakai bawa barang keluar. Banding pula dengan eksekutif di Malaysia. Boleh beli barang makan di bawah harga RM1? Boleh jumpa Snickers pada harga 30 sen? Berapa banyak barang boleh dapat kalau bawa M50???Dengar cerita, sardin cap ayam pun dah dekat RM5 setin, mampus tak makanlah kalau orang takde duit! Memang tak hairan kalau eksekutif muda Britain boleh pakai BMW second-hand, boleh beli tunai (cash) lepas kerja 6 bulan.Eksekutif di Malaysia?? Kancil cabuk pun kena berhutang sampai 7 tahun. Nak beli BMW second-hand?? Kirim salam.......

Jadi, bila campur-campur semua ni, kita boleh dapat NISBAH besar PERBELANJAAN BERBANDING dengan PENDAPATAN. Perbandingan nisbah adalah perbandingan yang lebih munasabah, adil dan masuk akal. Kalau membanding dengan kos yang ditukarkan ke mata wang Malaysia, memang jelas dan terang seolah-olah harga di Malaysia adalah yang terendah dalam dunia, tapi jangan kita lupa pula gaji bulanan kita pun terendah juga! Jangan ambil sekerat-sekerat, jangan highlight satu aspek sahaja, tapi aspek lain cuba disorok-sorokkan.

Kadang-kadang, bila jabatan-jabatan kerajaan dan media-media keluarkan statistik, nampak macam tak pernah pergi sekolah punya orang. Nak kata tak pergi sekolah, tapi di belakangnya bergulung-gulung ijazah dan PhD sana sini, kononnya akulah yang terhebat dalam dunia. Tapi, apa yang diwar-warkan lebih rendah dari taraf hampas kelapa sebab hampas kelapa masih lagi boleh diberi makan kepada ayam.
Dr. Ekonomi - 07.05.2005

Thursday, May 12, 2005

Dind Dong, Anybody home?

Aku berlindung dengan Allah dari syaitan yang direjam.

Bismillahirahmanirahim
Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.


Katakanlah: DIA-lah Allah, Yang Maha Esa.
ALLAH, Tuhan yang bergantung kepada-Nya segala sesuatu.
DIA tiada beranak dan tiada pula diperanakan.
Dan tidak ada seorangpun yang setara dengan DIA.


Sadaqollahul ‘azim.

(Dipetik dr Al-Quran dan Terjemahannya)

++
This week I am handling another interview for my division: new recruitment due to the VSS practised and transformation that is taking place. Suddenly I remember that I once said I would like to share some information on how to handle an interview… I mean as a candidate, not the panel :P

Unfortunately, still I cannot fulfil my promise. Insha-Allah, I will. I will, one day.

++
Looking on Siti’s previous statement and posting on economical issue in Malaysia (an issue that becoming issues I guess), I was smiling.. Haven’t talk to any economic reviewer for quite sometimes, that posting somehow and somewhat refreshing my memory (and my soul too I think). Well, I guess I already fall in love with Economics Line.. Thanx to Siti for brought up something that really captured my interest.

But, yeah.. (I talk a lot). Remembering that last time someone reviewed my comment on economic situation in Malaysia when that person was ‘shouting out’ to me telling me did I think I am that sooo (d*mn) good for arguing about whether the report of our economic situation is actually represent the fact or not. I try to gather some data, but well ibarat one of the reviewer said maybe the Government and The Authorities know better than this umur setahun jagung economic graduate isn’t it. After all, I am just asking, my curiosity to know, to learn, to share.. Maybe I did not used the correct way of communicating my needs, did I? :)

Oklah, can’t say much now. But I did not 100% criticize on how the Malaysia economic policies, I am just an ordinary citizen who inquiry my rights. (Duhhh… How much I miss to be in the era of big names in Islam such as Umar Al-Khattab, Abu Bakar, Salehuddin Al Ayubbi and esp. Muhammad SAW)…

++
See ya around later…
Have a nice day.

Tuesday, May 03, 2005

I would want to be...

Sometimes I was wondering what will be happened if I took another path in my previous decisions..

What I would want to be when I grew up? I would want to be a princess, king, police, doctor, psychologist, accountant, philosopher……

I met my doctor friend yesterday. And thanx to my friend, after several meetings, I am now more familiar with medical jargons of on-call, back-to-back call, Reno, scrub+ing, MO, Specialist, O&G, painkillers, CTI scanning etc etc..hehheheh So, meeting old friend mmg byklah yg diceritakan termasuklah ttg cita2 kami dahulu.. When I was a little bit younger, maybe at that moment while waiting for our PMR result I also had the thought of becoming a doctor. My friend said if last time I went to SBP (sekolah berasrama penuh), I can be one as well. Unfortunately, I rejected the offer to SBP, and sorok my letter for MRSM until the due date. Actually, I want to stay home since most of my PMR-great-achievers friends were there as well. Then, one of the offer letter to a half-boarding school was received by my mother’s hand; who actually insisted me to go to sekolah asrama so that you-know-what-life-is-all-about-if-you-behave-like-this-and-think-you-cannot-stay-at-home. Yelah, anak perempuan yg sedang membesar dengan mak kalau berjumpa mmg selalu bertelingkah (uish, I don’t know what if I had one daughter –or maybe daughters just like ME in the future), and my mom betted that I won’t be able to stay long in the hostel. As a rebellious teenager who think that mom does not know what I have in my mind, does not understand me and all the siblings were all menyakitkan hati setiap masa, I took the challenge. Kire2 keras hatiler ni.. After that, I think you can guess it out (BTW, I managed to prove I am not the one who cannot live away from home..but my mom who actually cannot live without me at home for a long time..ehheheheh >:) )

Scored straight As in UPSR and PMR, actually I felt a little bit disappointed with my SPM results even though for most that results can be considered flying colours already. I think I can do better than that. It was, a little bit tougher to learn in a half-boarding school when you were an achiever and among those beyond the average schoolmates. Considering you were one of the high achiever, it was indeed quite difficult to concentrate on your study at one time since most friends will come to you asking your assistances in understanding different subjects than what you were studying. I was few times actually have the feeling to be selfish for want not entertaining these friends, but I was also feeling guilty for not sharing the knowledge. (Oh, BTW most of my ‘anak murid’ were successful in their SPMs with Grade 1. I do not know whether to be unhappy with my result or happy for them).

Along the way to adulthood, I also made several unexpected decisions. But itulah ketentuan Ilahi. I am now graduated with Degree in BBA majoring in Economics.. Something which is totally different from my previous tracking of ambitions.

Thinking back a lot now..thinking back on all the possibilities.. what if, what is? *sigh* HE knows better for me. I have been walking and running in a wonderful journey as well. Sometimes, I did fell down, some really knocked me down, some mildly hurt, I did have to crawl and to float, to be able to breath again and stand-up back to continue with the journey. If I took different path, I’ll lose some as well.. I cannot get all I want… Itu lumrah hidup.

Aha, just few years back I discovered that it was really thankful for not being a doctor since I found out that actually I am phobia with blood. Tgk org derma darah, no problem walaupun cam pening2 sket. Tapi bile sendiri yg nak kena derma darah, tiba2 boleh rasa nak pitam.. hahahahaha

Ntah macam mana isu ni boleh timbul, kan.. Maybe, maybe it was because of that doctor friend, or maybe it was what my colleague once said, “Don’t you feel that sometimes we should actually learn something ‘better and heavier’ (such as astronomy, doctor, engineer) than what we took last time during our university time? Because what we learnt can be considered quite common…”

So, akhir kate saya terkilan tak? Hmm..

Demi masa sesungguhnya manusia kerugian. Kecuali, yang berpesan2 dengan kebenaran dan kesabaran.

Mungkin ada sebahagian yg saya rugi kerana masa yg tersia2. Tapi setakat ini saya masih merasakan syukur atas kurniaanNya. Moga2 kelak satu hari saya dpt belajar untuk melepaskan apa yg telah berlaku. Dan moga2 juga hingga sampai satu detik nafas terakhir, saya masih berada dalam limpahan rahmatNya, di kalangan org2 yg mendapat petunjuk..bukan di kalangan org2 yg dimurkai dan bukan di kalangan orang2 yg disesatkan. Amiin.