Thursday, October 11, 2007

Salam Aidilfitri 1428h

assalamualaikum wbt.

Dear all my muslim friends
I wish you eid mubarak, selamat hari raya aidilfitri.
Sincere apologize from all my wrongdoings to all of you. Maaf zahir batin salah dan silap bicara dan laku.

wish you a safe journey back to your hometown, or wherever you are going. kalau buat open house, jangan lupa ajak!! ;)

sampai berjumpa lagi.
salam sayang buat semua..

Friday, October 05, 2007

Ramadhan 23rd: Rain

p/s: Oh, no..no.. this is not about Bi Rain, the korean artist.

(1) Air Hujan/Rain

Early this morning, on the way to the office with my housemate. We listened to radio IKIM at about 7.40am. There was a recorded talks by one of the Prof. Dr. (i forget his name) on 'Water'. This morning, the Prof. Dr. was talking about rain and its relation to Allah SWT.

I will be writing in Malays. It is difficult for me to explain in ENglish here as the talks was in Malay.

Antara 5 perkara yang disebut oleh Prof. Dr. sebagai perkara2 yang menjadi rahsia Allah SWT ialah (1) Hari berlakunya kiamat; (2) Hujan yang turun, di mana, bila waktunya dan berapa kadarnya (3) bayi yang di dalam kandungan (4) Apa yang akan berlaku kepada seseorang pada esok harinya (5) Bila, bagaimana dan di mana seseorang itu akan mati.

Walaupun ada pendapat mengatakan bahawa manusia boleh menciptakan hujan, namun manusia bukan melakukannya dari peringkat awal yakni pemeluwapan wap ke udara. Manusia menanam benih awan di mana pergantungan masih lagi kepada sumber2 asli yang berada di sekitarnya.

Prof. Dr. ini juga menyebut tentang ayat2 alQuran yang menerangkan mengenai warna2 gunung2, tanah2 dan batu2 serta tumbuh-tumbuhan adalah ditentukan oleh air. begitu juga dengan manusia, yang mempunyai bermacam warna kulit juga kemungkinan kerana air yang diminum. Saya terlupa dari surah mana dan ayat berapa. Kajian geologi sekarang ini berpendapat bahawa warna-warna alam dipengaruhi oleh angin yang membentuk batu2 dengan warna2 gelap, terang atau bersinar. Walaubagaimanapun, jika merujuk kepada ayat ini, mungkin kita (baca: saintis) juga boleh membuat kajian berkenaan ini kerana selain unsur2 yg lain, air adalah unsur utama yang mempengaruhi warna pada sesuatu itu.

Juga, ada disebut sifat manusia yang tinggal berdekatan dengan air dan jauh dari air (tempat yang banyak air dan tempat yang airnya terhad) adalah berbeza. Mereka yang tinggal berdekatan sungai akan jadi kurang agresif berbanding mereka yang tinggal jauh dari sungai.

(p/s: kalau budak2 agresif, kita kasi byk2 mandi la diorang lepas ni ek..ehehhe)


Itulah serba sedikit yang saya ingat.... Banyaknya yang boleh dikaji. So agakanya kalau nak kulit warna putih merah kena minum banyak2 air dr tempat yg org2nya ramai warna kulit itu. Kalau nak jiwa kental, kena minum air banyak2 dr tempat orang2 yg berjuang.. Allahu'alam.(2) Dodol akan tiba hari ini. Siapa cepat dia dapat. Cuma ada beberapa sahaja yg lebih. Sapa mahu, cepat bitau utk reserve. Lepas hari ni takde dah:)

(3) Saya lupa nak cakap apa.. nantilah kalau ingat...


Thursday, October 04, 2007

Ramadhan 22nd: Smiles

...sMiLeS....Somewhere in the comment column for my training evaluation, it reads:
"Senyum selalu, saya sukakan senyuman itu. You have a nice smile. "Someone told me:
Your smile make my day.Another person said to me:
Looking at your smiles, make all my worries gone.


Well, it does give smiles on my face.. thank you for making my day.:D

err.. should i keep on smiling?:P:P

Wednesday, October 03, 2007

Ramadhan 21st

pagi tadi dengar IKIM..
Kata ustaz yang memberi pengisian pagi tadi, mengikut pengalaman Imam Ghazali.. tahun ini permulaan Ramadhan hari khamis, bererti malam lailatulqadar adalah pada malam ke 25 Ramadhan..

InshaAllah Sabtu ini. Sabtu malam ke 25.

Semoga dapat beribadah dengan baik..

Tuesday, October 02, 2007

Ramadhan 20

Salam buat semua.
Saya tahu terlalu lama tidak menulis. Terima kasih buat teman2 yang menghantar msg mengharap saya menulis. Sungguh, terharu....

Sejak pulang ke kuala lumpur, hidup saya agak sibuk. Belum habis kelam-kabut berpindah, kerja2 sudah menanti. Hari ini alHamdulillah saya berjaya juga menukar 'kulit' sebyk 80%. Lagi 20% mungkin nanti, nanti.. Untuk yang menanti2kan skin yg baru, semoga sukakannya..

Cerita saya lagi, kerana terlalu sibuk dengan kerja dan peribadi, saya lupa membayar bil telefon. So hanya boleh terima call and sms sahaja buat waktu ini, sehinggalah saya punya kesempatan untuk membuat bayaran.

Minggu lepas saya baru pulang dari Kuching, mengendalikan audit di sana (saya sudah ada sijil lead auditor ISO..ehhehe). minggu ini sambung audit di KL dan closing meeting. Juga ada berita baru diterima, inshaAllah saya bakal bertukar (lagi?) . Kali ini ke division lain pula. Biar dulu cerita ini, sehingga surat tiba ke tangan. Ingin mencuba sesuatu yg baru, tapi rasa sedikit nervous. Maklumlah lebih 5 thn duduk di sini sudah jadi master dgn seluruh unit dan kerja, tiba2 nak tukar buat sesuatu yg baru ... Still, i think it is a high time for me already. Afraid i may unable to handle change in future shall i remain here.

Lagi cerita, comment farrah..tentang dodol. tahun ini kebetulan ibu saya rajin pula untuk membuat semula dodol resipi keluarga. Dimasak secara manual (bukan menggunakan mesin) selama berjam2, menggunakan kuali besar dan unggun api, dan dibungkus dalam daun mengkuang .. Macam dulu2.. A really tradisional concept. Hajatnya nak buat sedikit sahaja, sbb ada beberapa orang yg 2-3 thn mendesak supaya saya menjualnya. Cuma saya yang malas... hehe so kalau sesiapa berminat, boleh sahaja. Harganya tak mahal, hanya Rm21 sahaja. Rasanya, inshaAllah berpuas hati. Selain sedap, tidak berbau hapak (guna mesin akan ada sedikit rasa ini), juga tahan lama sehingga lebih 6 bulan tanpa dimasukkan ke dalam peti sejuk. Tempahan kalau nak diterima last sekali hari jumaat ini..

apa2 pun pagi tadi saya teringat sesuatu. saya asyik berfikir tarikh 25 September. Apa yang ada, mcm ada sesuatu tapi tidak teringat. Sudah seminggu saya fikir kalau2 ada hari lahir rakan2 rapat pada tarikh itu, tidak ada. Kemudian saya teringatkan beberapa org rakan rapat serta anak2 mereka, tiba2 saya terfikir umur mereka.. baru saya perasan rupanya kisah perjalanan kami sudah menjangkau 6 thn. Mungkin tak ramai yg perasan/ingat kerana ..... byk sbbnya, tapi apa2 pun selamat hari ulang tahun DCBA. Tinggal beberapa kerat sahaja ahli DCBA yg masih single.. :)

Malam ini, malam ke 21 Ramadhan. Bererti, sudah 10 malam terakhir. Sudah tiba masa yang dinanti2kan mencari Lailatul Qadar. Untuk semua rakan2, harap tidak terlewat untuk saya mengucapkan selamat menghidupkan ramadhan.

Utk itu saya berhenti dahulu di sini.
Semoga selepas ini saya lebih rajin lagi.. :)
Salam hormat buat semua..